Nu Groenewald gestart is met onderwijs op afstand, ontvangen we ook waardevolle tips van leerlingen, docenten, ouder(s)/verzorger(s) en ervaringsdeskundigen. Deze tips willen we jullie uiteraard niet onthouden en dus plaatsen we een opsomming van de suggesties hieronder:
Gebruik Chrome
Als je werkt met de webversie van It’s Learning, maak dan altijd gebruik van de browser van Google, Chrome. Gebruik van Microsoft Internet Explorer levert problemen op! Je downloadt Google Chrome hier.
Les op afstand in het voortgezet onderwijs
Kennisnet heeft ook een inventarisatie gemaakt van beschikbare digitale content. Ga naar Kennisnet en kies in het linkermenu voor ‘examen en voorbereiding’, ‘vakspecifiek lesmateriaal’ of ‘vakspecifieke video’s’
Initiatief studenten helpen scholieren
Door de coronacrisis ontstaan veel mooie initiatieven om leerlingen te ondersteunen bij het leren op afstand. Een van deze initiatieven is de website www.studentenhelpenscholieren.nl.
Deze website matcht de vragen voor bijles uit het voortgezet onderwijs met studenten uit het mbo, hbo en wo die leerlingen willen helpen bij de voorbereiding op de examens. Via een eenvoudig formulier wordt een match tot stand gebracht.
Examens oefenen (1)
Op de site www.eindexamensite.nl kunnen leerlingen oefenexamens maken van verschillende vakken. Ze kunnen geheel zelfstandig aan de slag. Ieder examen bestaat uit open en meerkeuzevragen. Het mooie aan deze site is dat de docent hun kan volgen. Om dit te doen, moet de leerling de docent toestemming geven om mee te kijken in de resultaten. De leerling ontvangt ook een rapport, hier is per onderwerp het bereikte kennisniveau te zien.
Examens oefenen (2)
Tot en met 6 april kunnen examenkandidaten zich in deze leeromgeving thuis voorbereiden op de eindexamens. Zij krijgen tijdelijk kosteloos toegang tot alle online examentrainingen via OnlineSlagen.nl. Zo hoopt men achterstanden te voorkomen en leerlingen de komende 3 weken te helpen bij de voorbereidingen op de eindexamens. Geschikt voor vmbo, havo en vwo.
Examens oefenen (3)
Via de site van het CITO is het mogelijk alle examens te oefenen van de laatste drie jaar.
Lezen?
Veel leerlingen willen nog graag boeken lezen, maar veel bibliotheken zijn momenteel gesloten. Of toevallig moet jij voor je mondeling examen nog snel een boek lezen. Misschien biedt een luisterboek de oplossing? De app ‘luisterbieb’ is voor iedereen gratis te gebruiken tot 6 april! Gebruik je iOS download de app dan hier. Androidgebruikers vinden de app hier. Heb je een abonnement bij de lokale bieb? Dan kun je altijd gratis gebruik maken van de Online Bibliotheek en een e-book lenen. Succes met lezen!
Verzameling links met extra uitleg, verzameld naar vak
Hieronder een opsomming van extra lesmateriaal. Wij zullen dit blijven bijwerken met tips die wij ontvangen van leerlingen, docenten, ouder(s)/verzorger(s) en ervaringsdeskundigen.
Nederlands:
CambiumNed, geen Youtube, maar website
Ruud Hermans
Nederlandse Academie
Arnoud Kuijpers
De digitale docent, vwo
Marlieke Vink, grammatica brugklas
Engels:
Sir Palsrok
Engels gemist
Engels Academie
Duits:
Bijles Duits
Frans:
Frans leren met filmpjes
Geschiedenis:
JORT
Jelmer Evers
Canon clips
Aardrijkskunde:
Aardrijkskunde kennisclips
Wiskunde:
Wiskundeacademie
ixl, Engelstalige site
Desmos, geen instructie maar digitaal leermiddel
Geogebra, digitale ondersteuning bij wiskundelessen
Math with Menno
Rob Kneepkens, vmbo
Natuurkunde/nask1:
Meneer Wietsma
Meneer van Bakel, voornamelijk vmbo
Tim van Waardenburg, voornamelijk vmbo
Natuurkunde.nl
Khan Academy
Natuurkundeuitgelegd.nl, alle examenopdrachten geordend per onderwerp, ook een samenvatting van alles
Scheikunde/nask2:
Tim van Waardenburg, voornamelijk vmbo
Scheikundelessen, havo/vwo
Miranda Onstenk
Scheikundehulp examen, havo/vwo
Willdewolf.nl, zeer goede site met samenvattingen, oefeningen en uitwerkingen voor havo/vwo
Biologie:
Biologie met Joost
NG biologie
Biologie Academie
Biologiepagina.nl
Economie:
Ecoshow
Economie Academie
OS Academie
Jeroen legt uit
Beeldende vorming:
30 dagen tekenen-challenge